Kladdkaka med smak av rom | Frukthörnans recept

Frukthörnans favoritrecept

Jag har samlat några av mina favoritrecept för alla där ute som (precis som mig) älskar choklad. Trevlig läsning och hoppas att din dag blir lika fantastisk som denna kaka är!

Varma hälsningar,
Sara

Kladdkaka med smak av rom

Botten:
250 g mandelmassa

Fyllning:
125 g smör
250 g mörk choklad (Jag tar Valhrona 70% Guanaja)
250 g mjölkchoklad (Jag tar Valhrona 33% Tanariva).

1. Kavla mandelmassan mellan plastfolie så stor att den täcker botten på en form som är ca 21 cm i diameter, med löstagbar kant. Tryck fast mandelmassan i botten. Den behöver inte täcka kanterna.

2. Smalt smöret på svag värme och tillsätt grädden när smöret nästintill smält. Låt koka upp och lyft pannan från värmen.

3. Bryt ner chokladen i gräddblandningen och låt den smälta. Rör om så att det blir en jämn smet, tillsätt därefter rommen (vilket är valfritt)

4. Häll smeten i formen och kyl i minst fyra timmar före servering. Lossa kakan genom att skära med en kniv längs insidan av formens kant.

Lycka till!

Chokladtårta

Bottnar:
* 3 dl hasselnötter (helst skalade och rostade från Piemonte)
* 2 dl florsocker
* 4 äggvitor


Fyllning:
* 6 dl vispgrädde
* 1,5 dl honung
* 3 dl Valrhona kakao

* Mal hasselnötterna och blanda med florsockret.
* Vispa äggvitan hårt.
* Vänd försiktigt ner äggen i nötsockret.
* Rita 3 cirklar på bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter.
* Bred ut smeten på bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min, 225 grader. Låt svalna.
* Häll upp grädden i en skål och lägg i honungen, rör tills honungen lösts upp.
* Sikta i 3 dl kakao, lite i taget och rör. 
* Till slut har du en fast, tung kräm som du brer ut i tjocka lager mellan bottnarna.
* Avsluta med att ta en varm spatel uppepå och bred ut krämen och runt tårtan.

Låt gärna kakan vila en dag innan servering.

Lycka till!

Receptet kommer från Limhamns socker